Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

V marcu smo uspešno izpeljali državni projekt Slovenija kolesari po Ašičevih poteh Ljubljanskega barja na 51. Sosedov dan. Na več mestih v občini: na Rakitni (041 750 487, Meta), v Preserju (041 503 834, Jani), za Planinco (363 1440, Brunarica na Jezeru), Sveta Ana (363 1399, Mostiščar sredi Podpeči, na Plešivici (031 227 879 Andrej) in na Brcih (051 344 688, Drago) lahko skozi celo leto odtisnete pečate. Zbiramo tudi vaše predloge še za nove zanimive točke v občini. Sicer pa so nas letos že obiskali skavtski in taborniški rodovi iz Tuhinjske doline, Komende, Škofljice, Iga in Črnuč. Priporočamo, da se pešci in kolesarji zavarujemo z odsevnimi jopiči. Turistična in Kolesarska zveza Slovenije ter Olimpijski komite pa zagotavlja tudi ugodno zavarovanje pri zavarovalnici (051 618 821, Tomaž).
- O čistilnih in drugih akcijah se je vsako leto že toliko pisalo, da je krajevno običajen način vsem dobro poznan. Največ dobrega za vse lahko ustvarimo tam, kjer živimo, v sožitju z vsemi sosedi. Pri tem niti ni nabolj važno kako kdo misli, ampak predvsem to, da vsak z življenjem na svoj način bogati skupnost in je ne izčrpava ali ogroža. Zavedamo se, da je edino nam na domačem pragu v oplemenitenje zaupana naravna in kulturna dediščina! Osnovna dobrina za vse pa je tudi varnost in varne poti. Zato naj vsak v svojem okolju išče in označi varne bližnice, pri čemer smo vam če želite, pripravljeni tudi pomagati. Lokalno skupnost in uporabnike makadamskih poti pa tudi prosimo, da se čim prej, podobno, kot v sosednjih občinah, poskrbi tudi za te poti.
- Urejene hiše, skupni domovi, zaselki, poti in zelene površine so slika naših odnosov in najboljša priložnost za izbljšanje medsebojnega zaupanja in sodelovanja ter spodbuda vsem, da tudi v vaši soseščini celo leto izkoriščamo priložnosti v trajno skupno dobro. Bodimo pozorni do vseh in zlasti tistih, ki jih življenje še posebej preizkuša! Vsem dobrotnicam in dobrotnikom se za medsebojno pomoč iskreno zahvalujemo ter priporočamo za dobra dela še v naprej.
- Za boljšo prepoznavnost vsakega naselja. Ob pogledu nazaj se čuti, kot da bi bila nekatera naselja bolj pomembna od drugih pa čeprav živimo vsepovsod podobni ljudje. Zagotovo na to vpliva tudi poznavanje domačega kraja, torej prepoznavnost naravnih posebnosti in kulturnih danosti, ki so lahko v ponos tam živečim. Tam, kjer ljudje to cenimo in zapišemo, ohranimo marsikaj zanimivega pred večno pozabo in s tem obogatimo mozaik ne le lokalne pač pa istočasno tudi državne in svetovne zgodovine. Podobno torej, kot pred leti hišna imena, pripomore k razumevanju soseske kot naše širše vsem skupne domačije, tudi vsa druga dediščina. Zagotovo nam je lahko v spodbudo tudi vsako znamenje. Še posebej, če vemo zakaj je postavljeno. Na primer Ižancov križ, na Novi Poti, ki je bil postavljen leta 1892, s priprošnjo za ozdravitev okužbe s spolno boleznijo. Tako nas križ spodbuja k zvestobi, saj je postavitelj zaradi bolezni prezgodaj umrl, nam pa je lahko znamenje še danes v opomin, da živimo med seboj zgledno, da se še nam ne zgodi kaj podobnega…

Povabila: • 6. aprila, gremo pod Krimom od cerkve do cerkve (Marko 040 200 367).
• 25. aprila je spomin na sv. Marka v Vnanjih Goricah (Drago 051 344 688)

Želimo vam lepe Velikočne praznike 2015 in vse lepo pozdravljamo.

Drago Stanovnik

  • Share/Bookmark
17.03.2015 14:03


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !