Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

V okviru projekta obnove naselij in izboljšanja zaupanja, smo leta 2008, drugo nedeljo v septembru, prvič romali iz Brezovice na Dobrovo in pot označili z rumeno zelenimi Ašičevimi markacijami. Tako je oživela še ena lepa navada naših prednikov, saj je v župnijski kroniki, na 51. strani zapisano, da so v skupinah ali v procesiji radi romali v sosednje župnije. K Mariji na Dobrovo sta še posebej omenjeni dve, 15.8.1872 – po ukazu avstrijskih škofov za nebeško pomoč škofu Piju IX in 22.4.1895 – za prošnjo Bogu pred potresi.
V nedeljo po Malem Šmarnu smo se torej čez Brezovški hrib, sedmič podali k Mariji v leščevju. Pred odhodom smo v molitvi prosili Boga in Marijo za srečno pot in se spomnili tudi vseh, ki zaradi takšnih ali drugačnih ovir ne morejo kamor bi želeli. Čeprav nas je bilo zaradi dežja v prejšnjem tednu nekoliko manj, je bilo ob žledu podrto drevje veliko večje breme, kot pa razmočena tla. Kljub oviram smo vsi srečno in pravočasno prispeli na Dobrovo in z veseljem sodelovali pri lepem zaključku šmarnih maš, ki ga je ob somaševanju vodil škof dr. Anton Jamnik. Povabljeni smo, da z veseljem posnemamo Marijo in vedno zaupamo v Božjo Dobroto.
Veliko zahvalo zaslužijo tudi dobrotnice in dobrotniki iz Župnije Dobrova za vse dobro, ki so ga nam pripravili med in po maši. Seveda pa tudi naše narodne noše in skavti, ki so prav tako slovesnost še polepšali.

Drago Stanovnik

Za na spletno stran
1. Odlomek iz pridige škofa g. Antona Jamnika na Dobrovi, 14.9.2014

https://www.youtube.com/watch?v=WvybjCzaQss&feature=youtu.be

2. Urtinek iz Župnijske kronike:

https://www.youtube.com/watch?v=tOce0fZg-S8

  • Share/Bookmark
21.09.2014 18:57


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !