Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Pri nas imamo poseben privilegij, saj je v ambonu glavnega oltarja zavetnik kar Bog v treh osebah. To pomeni, da imamo žegnanje dve nedelji zapored, na našega zavetnika pa se spomnimo vsakič, ko se pokrižamo. V Vnanjih Goricah je bilo vsa povojna leta žegnanje še bolj slovesno tudi zato, ker je k nam prihajal sedaj že pokojni profesor dr. Stanko Janežič. Ta je med vojno, kot bogoslovec, našel zatočišče pri dobrih ljudeh v naši vasi in povezal mlade v pevski zbor. V življenju si je veliko prizadeval za edinost kristjanov. Pisal je knjige in pesmi. Med njimi tudi skavtsko pesem. Blagoslovil je naš kip Antona Martina Slomška na Boštjanovem oltarju, ki zato spominja tudi nanj.
Letošnje posebno doživetje je bila maša na prostem, za kar je dal pobudo g. župnik Jože Gregorič, ki je med mnogimi lepimi mislimi z nami delil tudi svojo izkušnjo razumevanja delovanja Svetega Duha. Sveti Duh je kot delujoči motor pri avtomobilu. Ko obrnemo ključ (dovolimo vstopiti Bogu v naše srce), v nas deluje Sveti Duh, če se tega zavedamo ali ne. Je pa seveda še vedno samo od nas odvisno kako oziroma koliko mu pustimo delovati v našem življenju. Bog daj torej, da bi vozili po predpisih v telesnem in v duhovnem smislu po Desetih Zapovedih in se ne zaletavali v nesreče in greh!
Delovanje Svetega Duha se lepo odraža tudi v spontani samoorganizaciji domačink in domačinov. Ministrantje so predlagali in pomagali pri postavitvi mlajev. Pomagali so tudi pri postavitvi klopi, ki so jih posodile domače gasilke in gasilci. Domačinke in domačini so se izkazali tudi pri izdelavi table, pletenju vencev, ureditvi zelenice pred cerkvijo, napolnitvi miz z dobrotami in še marsičem. Zahvala gre tudi domači KS, saj je omogičila uporabo kuhinje pri mrliški vežici, ki je zaradi vročine še kako prav prišla. Za lepo petje je poskrbel župnijski mladinski pevski zbor, slovesnost pa so polepšali tudi pritrkovalci ter vsi, ki smo se kot ena družina zbrali okoli oltarne mize na Gulču.
Ob lepih spominih na žegnanje pa že načrtujemo nova, na katera ste prav tako povabljeni vsi….
Drago Stanovnik

  • Share/Bookmark
22.06.2014 07:28


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !