Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Na seji UO: smo obravnavali narejeno v 2013 in sprejeli sklep, da na podoben način delujemo tudi v 2014. Še bolj, kot doslej bomo spodbujali aktivnosti v korist naravne in kulturne dediščine ter varnosti in zdravja v posameznih zaselkih, saj že narejeno potrjuje, da imamo na kvaliteto bivanja doma in v svoji soseščini tam živeči največji vpliv. Da bi bili vsi še bolj učinkoviti, si želimo še boljšega sodelovanja z občino. Tako na seje vabimo tudi Kristino Šijanec iz občinske uprave. Saj bi radi strategijo razvoja turizma v občini, s skupnimi močmi, kar najbolje pripravili. Glavna popotnica pri tem pa je prepoznavnost in varnost za vse v vseh oblikah in vsepovsod.
Prepoznavnost: v omenjeni strategiji razvoja turizma naj bi skupaj z vami na novo odkrili, primerno obeležili in zavarovali posebnosti vašega zaselka. Seveda ne brez vas, ki tam živite, saj je to priložnost, da se med seboj vsi povežete in še več sodelujete v skupno dobro. Veseli bomo vaših predlogov in jih še zbira Kristina na 051 344 688.
Varnost: Zahvaljujemo se Občini Brezovica, za izboljšanjena področju varnosti. Ponovno pa vabimo vse odgovorne v barjanskih občinah, da v prometni infrastrukturi čim prej odpravite še tiste kritične točke, ki jih je mogoče tudi že z vzdrževalnimi deli hitro in poceni odpraviti. Čeprav smo to že večkrat prosili, jih ponovno izpostavljamo. Prosimo za podaljšanje avtobusne postaje pri Japlu (proti železnici), da bi se s tem omogočilo zavijanje v levo in preprečile stoječe kolone vozil na železniških tirih. Prav tako za prestavitev odbojne ograje med Gostilno Kavčič in avtocesto (stran od vozišča). Nujna sta tudi avtocestna priključka na ukinjeni cestninski postaji Log in na počivališču Barje. Tako bi razbremenili državne ceste, na katerih kolone ne dušijo samo kmetijstva, gospodarstva in turizma pač pa tudi zrak. Torej vse živo! Naravovarstveniki pa nič!!!
Prav tako prosimo pristojne, da čim prej obravnavajo poenoten osnutek odloka o plovbi po Ljubljanici od zapornice do Vrhnike, saj je čas za ugotavljanje vplivov že zdavnaj potekel in ni bilo zaznati negativnih posledic. Je že skrajni čas, da se končno legalizira id Rimljanov do danes aktivna varna plovba. Življenje nam vsak trenutek prinaša nove priložnosti in najbolj prav je, da jih čim prej izkoristimo v skupno dobro. Nikar ne glejmo smeti kako se kopičijo do konca marca! Končno prisluhnimo ribičem, lovcem in zdravi pameti ter jih pospravimo dokler narava počiva. Le tako ne bomo škodovali divjadi z mladiči in pticam v gnezdih. Pri tem in na še na mnogih drugih področjih, na primer varne bližnjice – Ašičeve poti po kopnem, zraku in po vodi, ostajamo domačinke in domačini ter stroka, ki si prizadeva v praktično korist celotnega stvarstva Ljubljanskega barja, še naprej osamljeni in odrinjeni. Že izborjena tonamenska sredstva, (za TIC in za Naturo 2000), s kakršnimi smo obnovili ceste skozi Mestni log in skozi Švajc se sedaj stekajo na JZ KP Ljubljansko barje, ki pa za kaj drugega kot komentiranje in prepovedovanje, kot sami pravijo, nimajo ne pooblastil in ne realnih možnosti. Ljudje se zato še vedno sprašujemo kje je dodana vrednost JZ KP LJ barje, če vse pristojne in z davkoplačevalskim denarjem plačane inštitucije (vključno z vladnimi, razvojnimi in inšpekcijskimi) delujejo in naredijo svoje?
Povabila: V februarju, mesecu kulture vas vabimo, da to izboljšate na vseh področjih. Ne trgajte znanilcev pomladi, saj s tem kažete obseg svoje modrosti razumevanja dejstva, da v naravi ukradeno po vaši zaslugi konča že nasledni dan v smeteh! Na na 49. Sosedov dan bomo v primernem vremenu naredili kolesarski krog po Ašičevih poteh na barju. Prijave za kolesarjenje že sprejemamo na 051 344 688.

Lep pozdrav z željo, da na vseh področjih, vsak po svoje, uspešno plemenitimo skupnost z neškodljivo drugačnostjo! Drago Stanovnik, v imenu ŠKTD Lokvanj

  • Share/Bookmark
23.01.2014 00:39


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !