Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Želimo vam uspešen zaključek šolskega leta in da bi prosti čas izkoristili tudi za druženje s sosedi, saj na vzdušje v soseščini vplivamo enako, kot doma. Zato je prav, da v skupno dobro spodbudimo vse tam živeče. Dobro je tudi, da pri tem sodelujejo tudi vse ustanove in skupnosti. Mnogi smo iz posebnosti naših krajev celo diplomirali in je tudi prav, da to ne strohni v predalih, pač pa da tudi s tem obogatimo svojo skupnost! Bistvo je v sodelovanju iz katerega se razvija medsebojno zaupanje! Če torej znamo najti prijazno besedo za vsakega soseda, jo bomo lažje uspeli najti tudi za tujca – turista, ki zaide k nam.
Naj bo torej tudi to poletje blagodejno za vse! Vabimo vas na prireditve v vašem okolju in seveda tudi na medsosedske v širšem smislu:

- 7. Srečanje barjanskih občin 1.6.2013 na Logu
Zaključujemo prvi krog, v katerem zaslužijo vse in vsi zaslužni iskreno zahvalo. Marsikdaj so bilo pogoji za nastopajoče zelo težki in neprimerni, zato naj bi bilo v prihodnje bilo več poudarka na spodbujanju k množičnosti prikaza opravljanja starih opravil in manj na tekmovalnosti. Tako torej, kot delujemo že vseskozi. Naj bo srečanje barjanskih občin predvsem družabno srečanje vseh zaselkov in ne gladiatorski boji, katere hodi gledat mestna gospoda. Tako nekako, kot si zamišljajo krajinski park, kjer smo se morali tu živeči podrediti neživljenskim oviram popačene zakonodaje.
Ob tej priložnosti vas vabimo, da si oblečete svojo nošo Občine Brezovica. Pomagamo jo vam plačati v višini 50 %, zato pokličete (051 329 900), da se dogovorimo s šiviljo

- 1. Farni dan na Brezovici 16.6. pri Marijinem domu
Nova priložnost za druženje Občin Brezovica in Log Dragomer in še več pa je tudi farni dan, ki ga uvajamo prav z namenom, da se povežemo od spodaj navzgor in od Ljubljane do Vrhnike. Vse si bomo pripravili sami in se z dobro voljo pustili presenetiti. Izkupiček pa gre za prenovo največjega kulturnega spomenika na območju, med Ljubljano in Vrhniko, ki nam je istočasno tudi skupni dom.

- Tradicionalno srečanje praporov in noš 15.8., na Žalostni Gori in na Brezovici
Že kar tradicionalno pa je tudi srečanje praporov in noš na Veliki Šmaren 15. 8. Kar smo tudi pred leti vpeljali prvi z namenom, da se povežemo vsi, ki svojo pripadnost prostovoljstvu izražamo tudi z oblačili, zastavami, prapori in banderi. Letos bo na Brezovici še posebej slovesno, saj bo med nami slavljenec domačin g. dr. Marijan Peklaj

- 48. Sosedov dan – jesen 2013
Modrost, da smo turizem ljudje, torej dejansko resnično zaživimo šele takrat, ko smo sposobni sprejeti medse vsakega človeka podobno kot dobrega soseda – prijatelja. Da bi bilo tega čim več, od leta 1990 dalje praznujemo Sosedov dan ob enakonočju, ko se narava prevesi. To razumemo kot povabilo narave, da se pomirimo med seboj in usmerimo moči v medsebojno pozitivno sodelovanje v dobro nas in vseh zanamcev. Pri tem pa nas posnema tudi Evropska unija!
Sosedov dan je povabilo tudi vam, da na izviren način sodelujete med seboj tudi v vašem bivanjskem okolju. Spomladi in jeseni preglejmo poti, jih počistimo, nadgradimo in še izboljšamo. Tiste v naravi in predvsem komunikacijske v naših odnosih! S sodelovanjem se med seboj spoznavamo in drug drugega bogatimo tudi z znanjem o naravni in kulturni dediščini ter dodobnih dognanjih, s katerimi lažje ohranjamo posebnosti posameznih naselij pred uničujočo globalizacijo.

- Praznik Občine Brezovica 21.9. – 6.10.
Jesenski sosedov dan je na Brezovici povezan tudi z občinskim praznikom in je tako približan ljudem, da ga je v vsakem zaselku nekaj. Toliko pač, kolikor se zanj ob vseh drugih obveznostih zagrejemo najprej domačini, ki pa smo vendarle prvi in najbolj poklicani in odgovorni za kvaliteto in varnost bivanja v svojem domačem okolju. Lansko leto smo ga povezali s finalom državnega prvenstva v košnji, ki je bilo na Brezovici in morda ga drugo leto povežemo s srečanjem barjanskih občin…

Vse lepo pozdravljam z željo, da bi se tudi v vaši soseščini imeli radi med seboj in uspešno premagovali vse preizkušnje, ki nam jih prinaša življenje, da se z njimi vsi skupaj obogatimo ne pa obupamo.

Drago Stanovnik, v imenu ŠKTD Lokvanj

  • Share/Bookmark
22.05.2013 10:06


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !