Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

- Na rednem občnem zboru, smo ob pregledu narejenega in sprejetih načrtih dela poudarili dragoceno medsosedsko sodelovanje na vseh nivojih. Po zaselkih je najučinkovitejše tudi delovanje društva, saj je v oporo tam živečim ljudem pri izboljšanju sobivanja. Seveda nikogar ne silimo, je pa dobro, da je v društvu vsaj predstavnik zaselka, da se z izmenjavo izkušenj lahko v dobrem spodbujamo in bogatimo med seboj. Prav je tudi, da (s)poznamo naravno in kulturno dediščino na domačem pragu ter to oplemeniteno ohranimo našim zanamcem. V tem smislu so v ŠKTD Lokvanj včlanjene tudi članice in člani iz sosednjih občin, saj je osrednja lega naše občine velika prednost in istočasno tudi priložnost za večje sodelovanje na vseh področjih, ki ga moramo v prihodnje na vseh interesnih področjih, še bolj razvijati. Tudi peš aktivnosti po stranskih Ašičevih poteh so bile v zimskem času kar spodbudne. Prijetno združujemo s kotristnim in ob tem pogosto še poživljamo lepe navade naših prednikov, ki so nam predvsem na ta način tudi izprosili mir in sedanje blagostanje. Dobro in prav pa je tudi, da mir in dobro na Ljubljanskem barju in v hribovitem zaledju, neprestano plemenitimo tudi mi in si gradimo lepšo prihodnost za vse in prihodnji rod.
Na 47. Sosedov dan, 21.3.2013, smo s Projektom Slovenija kolesari 2013, odprli sezono kolesarjenja. Za mnoge bodo ob tem aktualni tudi pečati, ki so na voljo skozi celo leto na sledečih lokacijah: Brce – Drago 051 344 688, Plešivica – Andrej 031 227 879, Jezero in Podpeč – Katarina 051 329 900, Preserje – Janez 041 503 834 in Rakitna – Meta 041 750 487.
- Vsakič, ko se sneg stopi, urejamo zelene površine še preden narava ozeleni in to bomo počeli tudi v prihodnje! Smeti sortiramo in odlagamo v ustrezne kontejnerje. Tako kot vsako leto sodelujemo na krajevno običajen način v čistilnih akcijah in skrbimo za urejenost svojih naselij, ob cestah in skupne domove. Ob odkritem črnem odlagališču pa pomagajmo pri odkrivanju povzročitelja (01 320 55 59). V pomoč nam je tudi Facebook. Pošljite nam zanimive posnetke na sdrago@siol.net in jih bomo objavili, posredovali naprej in izžrebane tudi nagradili. Pa ne pozabimo, da je rastoča roža najlepša!
- Enakonočje, ki je od 1990 leta poimenovano Sosedov dan, je posebna priložnost za izbljšanje medsebojnega zaupanja in sodelovanja ter spodbuda vsem, da tudi v vaši soseščini skozi celo leto vsako priložnost izkoristite v trajno skupno dobro. Povečajmo pozornost do vseh in zlasti tistih, ki jih življenje še posebej preizkuša! Minki Veršič, ki je tudi zaslužna za prenovo kapelice ob varni poti na sliki pa želimo po operaciji hitrega okrevanja in obilo zdravja.
Prenovljena kapelica ob Smodinovi poti na Brezovici. Veliko zaslugo za prenovo ima tudi Minka Veršič iz Radne.

Vsem dobrotnicam in dobrotnikom se v imenu ŠKTD Lokvanj iskreno zahvalujemo za medsebojno pomoč ter priporočamo za dobra dela še naprej.
- S Strani JZ Kranski park Ljubljansko barje seveda še nismo dobili nobebnega mnenja glede naših pobud. Prav tako nam niso pojasnili zakaj v izletniški karti ni objavljenih Ašičevih poti, ki so pogosto speljane stran od nevarnih prometnic in zato bolj varne. Bližnjice naših prednikov pa so tudi pomemben del naravne in kulturne dediščine. Prav tako niso omenjene zeleno rumene markacije, ki so na podlagi Kulturovarstvenega soglasja št. 211/2002, že desetletje del kulturne dediščine Ljubljanskega barja z zaledjem in širše ter torej tudi Krajinskega parka Ljubljansko barje. Te markacije tudi že celo desetletje označujejo varne poti naših prednikov, začenši na Ljubljanskem barju z zaledjem in tudi vedno več varnih bližnjic po celi Sloveniji.
POVABILA:
• 1. aprila, na Veliki ponedeljek gremo pod Krimom od cerkve do cerkve (Marko 040 200 367).
• 7. aprila bo na GEOSS-u Srečanje praporščakov (Društvo GEOSS)
• 13. aprila bo 34. pohod na Štampetov most (PD Železničar Ljubljana)
• 24. aprila bo ob 18:30 Markovo v Vnanjih Goricah
• 27. aprila bo pohod po poteh nekdanje kartuzije Bistra (ŠD Žaba Bistra)

Vsem, ki razumete opisana prizadevanja, da bi bili vsi kot ena družina, in pri tem na svoj način pomagate skupnosti se iskreno zahvaljujemo. Želimo vam lepe Velikočne praznike in vse lepo pozdravljamo. Drago Stanovnik, v imenu ŠKTD Lokvanj

  • Share/Bookmark
20.03.2013 12:27


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !