Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Lokvanji bodo tudi v letošnjem letu dejavni na treh ključnih področjih, ki so rdeča nit njihovega dela – urejenosti okolja, prepoznavnosti naselij in varnih povezavah. Na tokratnem občnem zboru, ki je potekal v brunarici na Jezeru so člani ŠKTD Lokvanj predstavili še poročila za lansko leto ter pester koledar dogodkov, ki jih bodo organizirali v letošnjem letu.

Društvo je bilo lani dejavno na številnih področjih, skrbeli so za urejenost okolja v lastni soseščini in kraju, spodbujali varovanje lastnine in pridelkov ter primerno ravnanje z živalmi, omejevali onesnaževanje zraka, tal, vode in povzročanje hrupa, državne naravovarstvenike pa so opozarjali na škodo, ki jih kot pravijo v ŠKTD Lokvanj, ti povzročajo z neživljenjskimi ukrepi. »S pozidavami in priseljevanjem se naselja spreminjajo in je potrebno skupno ohranjanje prepoznavnosti narave in kulturne dediščine. Spodbujamo vsakega, da je aktiven na področju celovitega napredka lastne soseščine, ohranjamo zanimivosti narave in kulturne dediščine, da ne propade, tak primer je Brce, kjer se dobro počutijo skupine mladih od vsepovsod,« je dejavnosti na področju prepoznavnih naselij opisala predsednica društva, Katarina Kršinar. Sicer pa si društvo prizadeva tudi za varne bližnjice, smo še izvedeli na občnem zboru društva.

Pestro leto je tudi za furmani, ki so na številnih dogodkih sodelovali z vpregami in konji, med drugim so kosce in grabljice odpeljali v Borovnico na medobčinsko tekmovanje ter na Jezero pripeljali prvega dobrega decembrskega moža – Miklavža, ki je obdaril otroke.

Lansko leto pa je bilo zelo zanimivo za kosce in grabljice iz brezoviške občine. Septembra so na Brezovici organizirali zadnjo tekmo Pokala koscev in kosic Slovenije oziroma 7. državno prvenstvo v ročni košnji. Na domačem prizorišču je v ženski kategoriji slavila domačinka Marija Veršič, ki je z zmago na tej tekmi postala tudi državna prvakinja v ročni košnji. Kosa je na domačem prizorišču odlično služila tudi domačinu Viktorju Borštniku iz Kamnika pod Krimom, ki je bron osvojil v kategoriji seniorjev. Odlični kosci so sodelovali tudi na tekmah v tujini, v barjanski konkurenci pa so se kosci in grabljice iz brezoviške občine dobro odrezali tudi na Medobčinskem tekmovanju koscev in grabljic za pokal Ljubljanskega barja, ki je lani potekal v Borovnici.

Na občnem zboru smo lahko slišali tudi finančno poročilo in poročilo nadzornega odbora. Zbor pa so zaključili z ogledom videoposnetka ter pogostitvijo. (ve)

Zapisano na občinskem spletnem portalu.

  • Share/Bookmark
12.03.2013 07:27


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !