Osrednje bistvo Ljubljanskega barja


Na letošnji prvi seji UO ŠKTD Lokvanj smo najprej sprejeli sklep, da se vam glede Štefanovega blagoslova konj, v imenu društva opravičimo, ker je bil zaradi napovedi slabega vremena odpovedan. Furmanom pa tudi zato, ker je bil v zadnji številki Barjanskega lista omenjen blagoslov soli in vseh, ki jo uživamo in ne le blagoslov konj.

Podprli smo nadaljnje sodelovanje v Razvojnem partnerstvu Ljubljanskega barja z zaledjem in s Turistično zvezo Slovenije, saj je v teh časih tako sodelovanje dobrodošlo za vse. Tudi članarina za leto 2013 je v večini pobrana, za kar se zahvaljujemo vsem zaslužnim.
Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki skrbite, da je v vaši soseščini okolje urejeno celo leto. Samo pri pri Brunarici se je na primer okoli jezera po novem letu nabralo kar 14 vreč smeti. Tiste pa ki kjerkoli odmetavate smeti, dobrohotno vabimo, da opustite to res grdo navado. Medobčinski inšpektorat pa tudi prosimo, da več časa posveti nadzoru nad onesnaževalci zelenih površin. Pri tem jim lahko pomaga vsak s klicem in obvestilom o kršilcih na 01 320 55 59.
Na sejm Turizem in prosti čas, ki bo od 24. do 27.1. na Gospodarskem razstavišču, gremo seveda skupaj z Občino Brezovica. Ob tem pa poudarjamo tudi dobro sodelovanje s Turistično zvezo Slovenije in Konzorcijem Barjanski cvet ter drugimi. Vsak je v svojem okolju tudi povabil domače ponudnike, da obogatijo sejem s svojo ponudbo. Kordinator je Katarina 01 363 14 40.

Hitro se bliža redni občni zbor društva, ki bo 1.3. ob 19. uri v Brunarici. Ob tem vas vabimo v društvo, da skupaj okrepimo prisotnost tudi v vaši soseščini. Na občnem zboru bomo potrdili koordinatorje za posamezne dejavnosti ( kosce, grabljice… in narodne noše), podobno, kot smo naredili za furmane. Prav tako bomo razdelili še preostale plakete koscev in grabljic iz prejšnjih let.

Obeta se izgradnja novega obračališča v Podpeči in podaljšanje proge 6B do tja. Tam naj bi bil tudi bivanjski kontejnerv katerega bi preselili Bineta Prusnika. Ob tem mu predsednica Katarina podarja drva, ŠKTD Lokvanj pa 100 € finančne pomoči.
Vse ljudi dobre volje tudi vabimo, da v svojem zaselku najdete skupne površine za klop(i), igralo ali igrišče. Prav tako vas tudi vabimo, da v svojem okolju poskušate najti najboljše rešitve za varno večnamensko pot oziroma povezavo, ki bo primerna tudi za mamice z otrokoci v otroških vozičkih. Vabimo vse, da svoje predloge vrišete v zemljevid in nas obvestite na 051 344 688, da se dogovorimo za naslednje korake.

Na srečanjih s predstavniki drugih društev in organizacij znotraj in izven naše občine se vsepovsod ponavlja, da imajo vsi težave z JZ KPLB. Predvsem je problem v tem, da se sredstva trošijo za drage študije, ki pa ne pripomorejo k izboljšanju življenja in ravnovesja na Ljubljanskem barju z zaledjem.

Še nekaj povabil:
V petek 25.1. pohod na Grmado ob 17. uri izpred Brunarice in pobira po postajah prijave 01 363 14 40.
V nedeljo 27.1. ob 12. uri petič peš izpred brezovške cerkve in iz drugih lokacij na Vrhniko, kjer je maša ob 16. uri. (Več informacij na 041 984 570).
V soboto 2. februarja ob 9.00 imamo pri Marjanu Mravljetu v Radni domač praznik. (Prijave 031 503 394).
V petek 1.3. je ob 19. uri v Brunarici občni zbor. (Pobude in predloge posredujte na 051 344 688).
V četrtek 21.3. ob 17. uri na Brcih začetek akcije Slovenija kolesari (Prijave 051 344 688).
V soboto 23.3. čistilna akcija po vseh naseljih (Koordinacija domača KS in PGD).
V soboto 4.5. v GD Dragomer 23. Srečanje gasilcev na Florjanovo.
V nedeljo 5.5. Florjanova v Kamniku ob 100 letnici PGD Kamnik in v Dragomerju.
V soboto 1.6. bo srečanje barjanskih občin na Logu. (Podrobnosti so na 040 298 811).
Letos imajo okroglo obletnico tudi v PGD Jezero.

Želimo vam lepo preživet preostanek januarja in v februarju mesecu kulture, res učinkovito osvežitev medsebojnih odnosov na vseh področjih. Naj nas pri tem spodbuja tudi misel: …odpusti nam naše dolge, kakor mi odpuščamo drugim… .

Drago Stanovnik

  • Share/Bookmark
16.01.2013 14:41


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !