Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Preživimo ga po zlatem pravilu, ki nas vabi, da delamo drugim tisto, kar bi želeli, da drugi delajo nam. Ob tem pa vam tudi želimo, da bi znali vse, kar nam prinaša življenje, pravočasno prepoznavati in ločevati koristno od slabega. Dobro množiti in si drugo zapomniti v opomin, in spodbudo, da to opustimo. Tako bomo pridobili dovolj prostora za vse neškodljive različnosti, ki nas po nepotrebnem razdvajajo.

Na seji UO smo potrdili ugotovitev, da lahko vsak na svoj neškodljiv način in s svojimi talenti v svojem okolju živi in dela tako, da to koristil skupnosti. Zakaj naj bi inšpekcije služile zaradi prekomernega smradu iz dimnika ali iz greznice ali drugih kršitev, če lahko vzroke za onesnaževanje, že z malo dobre volje, sami preprečimo? Podobno je na vseh drugih področjih. Le zakaj bi si bili teh nekaj trenutkov večnosti v »laseh«, če pa je sodelovanje veliko boljše za vse.
Nikar pa se ne zgledujmo po uradnih varuhih Nature 2000, ki se dobesedno požvižgajo na vedno bolj strupene poplave in še naprej podpirajo prodajo snovi, ki po uporabi v gospodinjstvu, končajo v naravi ter nam zastrupljajo zrak vodo in zemljo. Naravnost do neba pa sega njihova brezbrižnost ob spet bližajočih se ognjemetih in eksplozijah v krajinskem parku. Tako na najbolj jasen način kažejo, da jim je figo mar ne le za ljudi in naše imetje pač pa tudi za prezeble in ogrožene živalske vrste, ki so še najbolj izpostavljene svetlobnemu in hrupnemu onesnaževanju. Ne bodimo brezbrižni in pri svojih aktivnostih posnemamo Pahorja, saj roko na srce, tudi on posnema nas. Zato se iskreno zahvaljujemo vsem, ki v vsakem naselju prostovoljno skupaj urejamo in gospodarimo s skupno lastnino. Tudi v prihodnje nadaljujmo s tem plemenitim delom in tudi letos namesto raket in petard raje za ta denar kupimo živež za tiste sosede, ki jih življenje še posebej preizkuša in za prezeble živali.

Tako, kot vsako leto smo tudi letos izdali svoj koledar z 12 utrinki leta 2012. To je velika spodbuda, saj so na njem ohranjene vse geneneracije. Koledarje bomo čim prej razdelili med članstvo in drugim. Dokler ne poide ga pošljemo tudi vam, če pokličete na 051 344 688. V prihodnje si želimo še več sodelovanja. Želimo tudi pomladiti in okrepiti naše vrste ter nadaljevati v 90. letih začeto preprosto in učinkovito ohranjanje kulturne dediščine, kjer se lahko pohvalimo s popisom hišnih imen. Ob tem se še enkrat zahvaljujem Minki Veršič, Vladu Nartniku, Cirilu Mraku in mladim ter njihovim mentorjem iz OŠ Preserje. Tudi v prihodnje si želimo ohranjati predmete, orodje, delo, govorico, običaje, igre in spretnosti naših prednikov, pa četudi nas bodo za to uradno pristojni še naprej ovirali podobno, kot nas pri starih, varnih bližnjicah naših dedkov in babic. K sodelovanju v svojem okolišu, vabimo vse vas, društva in ustanove. Poglobimo se v lastne korenine in sestavimo lastne slovarje starih pristnih domačih besed, ki bodo v nasprotnem v nekaj desetletjih za vedno pozabljene. Pri tem nas spodbujajo tudi letošnji uspehi Notranjih Goric na 6. srečanju barjanskih občin. To je lep zgled in popotnica za vse nas in prihodnja srečanja. Pobudo k ohranjanju za naša naselja značilne govorice se je izoblikovala med mladimi. Kdo jih bo pri vsem koristnem projektu podprl, če je ne bomo mi?
V zaključnem pozdravu pa vas vabim še na dobrodelni koncert 9.12. na Vrhniko ter na spletne strani http://ticinlokvanj.blog.siol.net kjer je dovolj prostora za vse.

Drago Stanovnik, v imenu ŠKTD Lokvanj

  • Share/Bookmark
21.11.2012 20:27


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !