Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Najboljši kosci in kosice so se pomerile za naslove državnih prvakov

V nedeljo je bilo na Brezovici pri Ljubljani sedmo državno prvenstvo v ročni košnji, na katerem je v šestih kategorijah je nastopilo 35 najboljših koscev in kosic Slovenije. Organizatorja zelo uspešno organiziranega tekmovanja sta bila Društvo koscev in kosic Slovenije, ki ga vodi prizadevni Matej Pibernik in Športno kulturno turistično društvo Lokvanj iz občine Brezovica pri Ljubljani.

Zelo uspešno organizirano tekmovanje si je v oblačnem vremenu na Brezovici ogledalo okrog tisoč gledalcev, povezoval pa jo je Franci Peternel. Tekmovanja se je udeležil tudi gost, legenda v ročni košnji Sepp Mayer iz Nemčije, dvakratni zmagovalec Evropskega prvenstva. Državno prvenstvo je slovesno odprl brezoviški župan Metod Ropret, ki je izpostavil pomen ohranjanja tradicije košnje. Dejal je, da v času, ko različni integracijski procesi oziroma vplivi globalizacije zmanjšujejo nacionalno identiteto, prireditev, kot je tokratna, z ohranjanjem tradicije nacionalno identiteto višajo, ki je ob zaključku tekmovanja najboljšim podelil pokale, medalje in priznanja. V ženski kategoriji je naslov državne prvakinje osvojila na domačem prizorišču Brezovčanka Marija Veršič. Kosa je odlično služila še enemu domačinu, Viktorju Borštniku iz Kamnika pod Krimom, ki je osvojil bronasto medaljo v kategoriji seniorjev. Za uspešno izvedeno prvenstvo pa se imajo organizatorji zahvaliti številnim sponzorjem, še posebej Občini Brezovica, podjetju Prigo d.o.o. in Energetiki Ljubljana.

Letošnje tekmovanje pa je bilo hkrati tudi zadnje, peto tekmovanje za Pokal koscev in kosic Slovenije, ki je poleti potekalo na štirih regijskih tekmovanjih na Primorskem, Dolenjskem, Štajerskem in Osrednji Sloveniji. Vseh pet tekem, vključno tudi z zadnjo na Brezovici, so bile povezane v sistemu točkovanja, ki je na koncu določil zmagovalce Pokala koscev in kosic Slovenije za leto 2012. Za pokal so štele kategorije ženske, seniorji in kraljeva kategorija.

Prva je nastopila v demonstracijski košnji mlada kosica in najmlajša udeleženka tekmovanja, desetletna Zala Janža iz Beltincev, ki je pokazala izredno spretnost pri košnji. V travnike so najprej zarezali mladinci, nato so ostre kose na travniku vihtele ženske, sledile pa so še ostale kategorije koscev, ki so kosili na različno velikih parcelah. Na manjših parcelah, velikost pet krat sedem metrov so kosili mladinci, ženske in moški seniorji. Moški v kraljevi disciplini pa so se pomerili za prvaka na parceli velikosti deset krat deset metrov. Ekipna tekma pa je potekala na parceli , velikosti dvakrat trideset metrov. Petčlanska komisija je merila čas tekmovalcev, pomembna pa je bila tudi čistoča košnje. Nato se je začelo zares. Najprej so nastopili mladinci do 18 leta starosti, kjer se je najbolje izkazal Jaka Krek iz Jame pri Kranju. Drugi je bil Nejc Markeljc, tretji pa Jernej Šijanec. V ženski kategoriji je zmagala tudi ob bučni podpori gledalcev domačinka Marija Veršič, pred Brigito Zajc in Petro Kolar. Četrta je bila Jožica Borštnik, peta pa Marija Borštnik. Za njimi so nastopili seniorji, kot najbolj izkušeni tekmovalci. Najhitrejša sta bila Rado Čelik in Lojze Križnar, vendar je Jože Škrabec s svojo odlično čisto košnjo v končnem izračunu prehitel oba. Drugi je bil Janko Hadalin, tretji pa Viktor Borštnik. Četrto mesto je pripadlo Lojzetu Križnarju, peti pa je bil Rado Čelik. V A kategoriji, kjer so tekmovalci kosili parcelo v velikosti pet krat sedme metrov, vendar z omejeno dolžino kose do 90cm. Najbolje se je izkazal Janez Jezeršek, ki je po času prehitel celo Seppa Mayerja. Nemec je na tekmovanju sodeloval kot gost in dobil poseben pokal za doseženi rezultat. Drugi je bil Janez Koren, in tretji Roman Krek. V predzadnji, kraljevi kategoriji, ki velja za najtežjo, in je velikost parcele deset krat deset metrov, je najboljši čas in zmago dosegel vodeči v pokalu koscev Milan Markelc iz Dolenjske, ki je pokosil parcelo v dveh minutah štirinajstih sekundah. Drugi je bil Janez Vivod, ki je potreboval skoraj minuto več časa, vendar je z najčistejšo košnjo zasedel drugo mesto. Tretji je bil lanskoletni zmagovalec Tomaž Oblak. Predsednik Društva koscev in kosic Slovenije Matej Pibernik je bil zelo dober četrti.

V ekipni tekmi je nastopilo šest tri člankih ekip. Vsaka ekipa je morala pokositi parcelo velikosti dva krat trideset metrov, vsak član ekipe je pokosil deset metrov. Najhitrejši so bili Dolenjci Marjan Gorenc, David Avguštinčič in Milan Markelc. Vendar je bila njihova kvaliteta košnje slabo ocenjena. Prehitela jih je mešana ekipa v sestavi Janez Koren, Jože Škrabec in Lojze Križnar. Tretji so bili večno mladi primorski seniorji Karlo Brelih, Rado Čelik in Janko Hadalin.

Po končanem tekmovanju so podelili še zadnje točke za Pokal koscev in kosic Slovenije. V ženski kategoriji je zmagala in osvojila dragocen pokal Marija Veršič iz Brezovice, druga je bila Petra Kolar in tretja Brigita Zajc. Med seniorji je zmagal in osvojil dragoceni pokal Jože Škrabec, ki je bil najboljši na vseh petih področnih tekmovanjih, drugi je bil Janko Hadalin, tretji pa Lojze Križnar. V moški, kraljevi kategoriji pa je zmagal letošnji državni prvak Milan Markelc iz Dolenjske, drugi je bil Janez Vivod iz Koroške in tretji Miha Podkubovšek iz Slovenskih Konjic.

  • Share/Bookmark
4.10.2012 22:02


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !