Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Najprej se zahvaljujemo vsem, ki smo to vroče poletje preživeli med seboj in do okolja blagodejno. Še posebej pa je pohvala namenjena dobrotnicam in dobrotnikom, zaslužnim za pitno vodo iz Predal in drugih naših zajetij, saj bi bilo življenje brez lastnih vodnih virov še veliko dražje in vedno bolj negotovo. Tako je tudi s hrano. Zato z obojim varčujmo in je čim več uživajmo iz domačega okolja. Pri tem nam je v pomoč tudi: http://www.pridelek.si.
Zelo podobno je tudi na nematerialnem področju, kjer smo prizadevanja že pred osamosvojitvijo združili v: Spravo, Ljubezen in Sožitje ter od 1990 dalje izpostavljali mesečne poudarke, enakonočja pa preimenovali v Sosedov dan. Z leti pa je postal Sosedov dan vse, kar povezuje vse sosede med seboj in izboljšuje medsebojno zaupanje. To je prava pot za vse, saj je tudi Slovenija sestavljena iz družin in soseščin, katerih usoda je najprej in največ odvisna od tam živečih, saj ga ni »odrešenika«, ki bi namesto nas rešil našo domovino. Na Brezovici pri Borovnici smo se konec julija že 6. srečali iz občin, katerim je skupno Ljubljansko barje. Našo občino smo odlično zastopali: grabljice, kosci, narodne noše furmani in še kdo ter mladi iz Notranjih Goric, ki so prijetno presenetili z novimi nošami in oživljeno kulturno dediščino. Vsem se iskrena zahvala s priporočilom tudi za v naprej. Mnoga društva je sredi avgusta na Žalostni gori in Brezovici povezala zahvala in priprošnja Marijino varstvo naše domovine še naprej. Na Brezovici pa smo se v hvaležnosti poslovili od g. Janeza Mihelčiča in sprejeli g. Jožeta Gregoriča, kateremu želimo dobro počutje med nami in obilo delovnih uspehov. Trdno in zdravo sosedsko skupnost pa smo uspešno gradili še na mnogih krajevnih, lokalnih in drugih prireditvah.
Tudi novice v Barjanskem listu so najlepši dokaz, da je bilo to poletje sodelovanje med sosedi bogato in živo, kar je najlepša popotnica za september, mesec novih začetkov, ko vstopamo tudi v občinski praznik. Prav na 46. Sosedov dan, 23.9.2012 pa bomo gostili finale 7. Državnega prvenstva v ročni košnji, kjer bomo spodbujali vse in še posebej našo Minko Veršič, ki v seštevku vseh letošnjih tekem zaostaja le še 4 točke.

Še vedno pa tudi pričakujemo kak spodbuden odgovor ali namig iz JZ KPLB saj si tudi Ljubljansko barje, zasluži varne povezave brez luž in prahu, podobne torej, kot so tudi že dolgo v vseh našemu parku primerljivih parkih po Sloveniji in v svetu.

Še nekaj povabil:
- v soboto, 1.9. ob 10.30 uri na Rakovnik, na večne zaobljube s. Metke Kastelic,
- v nedeljo, 2.9. od 9.00 uri k Brunarici na Jezero od koder se bomo sosedje in prijatelji pokojnega Vinka Riharja povzpeli na Krim,
- v nedeljo, 9.9. od 12.30 uri na Brezovico od koder bomo šli peš po Ašičevi poti na Dobrovo,
- v četrtek 20.9. od 17.00 ure dalje v Predale na 13.Gozdni tek in dan odprtih vrat na Brcih,
- v nedeljo, 23.9. od 13. ure dalje na Brezovico, k Potokarju, na finale 7. državnega prvenstva v košnji, ki ga organiziramo skupaj z Društvom koscev in kosic Slovenije.
- v soboto 29.9. ob 10. uri v Vrbico na srečanje štirih občin
- v nedeljo 30.9. ob 16. uri okrog Jezera, Svete Ane in Lovrenca
Iskreno se zahvaljujemo vsem vam, ki razumete zapisano in se tudi sami v svojem okolju prizadevate, da bi vse pripomoglo k dobremu. Želimo vam, da bi podarjene priložnosti čim bolje izkoristili in se dobro pripravili na preizkušnje, ki jih vsem nam prinaša življenje.

Drago Stanovnik, v imenu ŠKTD Lokvanj
Sliki:
1. Srečanje društev na Brezovici 2. Srečanje občin na Brezovici pri Borovnici

  • Share/Bookmark
23.08.2012 09:24


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !