Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Košnja je že stoletja pomembnejše opravilo slovenskega podeželja, ki spontano prepleta pristno naravno in kulturno dediščino. Tako povezuje od leta 2006, ko smo začeli na Jezeru in v Podpeči, tudi vseh 7 barjanskih občin. Pred tekmovalnost postavljamo obujanje starih običajev in druženje. Prav slednje je tudi najpomembnejše, saj čas hitro beži in z njim tudi naša leta. V tem smislu UO ŠKTD Lokvanj iskreno čestita vsem svojim letošnjim slavljenkam in slavljencem in še posebej tistim, ki ste ali še boste stopili na novo življenjsko pot, povečali število v svoji družini ali praznovali okrogle obletnice. Prav tako izražamo tudi sožalje svojcem ob slovesu najdražjih. Prav slednje je še največja spodbuda, da stopimo skupaj in naredimo dobro delo tudi za širšo družino, saj se tako kot povsod, tudi tu dobro vrača z dobrim.

Sredi maja je bilo v nemškem mestecu Salbitz na Saškem svetovno tekmovanje v ročni košnji. Slovenske ekipe v katerih sta tudi naša članica in član Minka Veršič in Viktor Borštnik so dosegle dve srebrni, eno bronasto, dve četrti ter peto in šesto mesto. Za pravo presenečenje so poskrbele slovenske kosice v sestavi Minka Veršič, Petra Kolar, Brigita Zajc in Tina Videnšek, ki so s kosami daljšimi od 90 cm osvojile drugo mesto in s kosami do 90 cm tretje mesto. Viktor Borštnik pa je dosegel odlično uvrstitev v ekipi koscev starejših od 60 let. V ŠKTD Lokvanj smo veseli, da imamo v svojih vrstah dva tekmovalca svetovnega formata, saj je svetovna vice prvakinja Minka osvojila še bron. To pa je tudi največji do sedaj dosežen uspeh slovenskih kosic in koscev. Za dosežene uspehe Minki in Viktorju iskreno čestitamo.

Pred 20 leti nam je košnja parka v Dravljah, ki je bila predstavljena na TVS http://vimeo.com/2861136 , »prinesla« asfalt na več glavnih cest v sedanji Občini Brezovica. Uporabniki asfaltiranih stranskih povezovalnih poti se iskreno zahvaljujemo sedanjim občinam za pred leti asfaltirane poti, na primer skozi Mestni log, proti Lukovici in drugod. Tako so prijaznejše za vse uporabnike in mejaše. Ob makadamskih poteh pa je zaprašeno ali blatno, kar se prenaša tudi na uporabnike teh poti. Prosimo odgovorne, da nadaljujejo s koriščenjem to namenskih sredstev iz Nature 2000. Pogrešamo pa tudi pokrite kolesarnice v bližini postaj javnega prometa.

Prah in blato pospešeno uničujeta tudi obcestno naravno in kulturno dediščino, zato prosimo odgovorne na JZ KPLB za strokovno podporo. Saj si zagotovo tudi Ljubljansko barje, zasluži varne protiprašne povezave? Take torej, kot so tudi že dolgo v vseh našemu parku primerljivih parkih po Sloveniji in v svetu.

VABIMO VAS:
- v soboto, 30.6. od 16. ure dalje k Brunarici na Jezeru na srečanje koscev, grabljic in drugih udeleženih na srečanju občin ter izbor ekip za medobčinsko in državno tekmovanje,
- v soboto, 28.7. od 11.30 dalje na Brezovico pri Borovnici, kjer bo srečanje barjanskih občin,
- v nedeljo, 9.9. od 13. ure na Brezovico, k Potokarju, kjer bo državno prvenstvo v košnji.

Iskreno se zahvaljujemo vsem vam, ki razumete zapisano in se tudi sami v svojem okolju prizadevate, da bi vse pripomoglo k dobremu. Želimo vam, da bi podarjene priložnosti čim bolje izkoristili in se dobro pripravili na preizkušnje, ki jih vsem nam prinaša življenje.

Drago Stanovnik, v imenu ŠKTD Lokvanj

  • Share/Bookmark
20.06.2012 15:22


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !