Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Tudi na posvetu o razvoju zavarovanih območij v Sloveniji, ki je bil 27. in 28. 10.2011 v Lipici se je pokazala vsa razdvojenost vplivnih dejavnikov na posamezno zavarovano območje. Tisti, ki so postavljeni in plačani za zavarovanje praviloma vidijo samo živali in rastline. Povedali so tudi, da je največji razvoj prav v primeru, da tega ni.

Pri tem pa je tudi žalostno, da so v praksi dvojna merila in zato vsi negativni dejavniki prihajajo v zavarovana območja od zunaj. Ta portal je praktično edini, ki se tega zaveda in je to (hribovito zaledje) tudi poudarjeno tudi že v naslovu.

Odpoved naravovarstvenikov ob vsakoletnih poplavah pa že same po sebi povedo, da jim je za živali in rastline malo mar, saj nič ne ukrenejo v smeri prepovedi rabe strupov v gospodinjstvih ne le v Sloveniji pač pa v celotni EU. Kaj torej pomaga kanalizacija, če te ni, ali pa jo ob polavah izpirajo poplavne vode?

Vendarle se EU zaveda dločenih ovir, ki jih prinašajo zavarovana območja in zato na področja Nature 2000 vrača določeno odškodnino.

Z njo smo asfaltirali v Občini Brezovica Novo pot. Ter pregovorili MOL in Jankoviča, da so na isti način asfaltirali Cesto v Gorice ter Občinp Log Dragomer, da so asfaltirali cesto Vnanje Gorice Lukovica.

Po ustanovitvi Krajinskega parka Ljubljansko barje pa so nam, na barju živečim očitno vzeli še ta denar, saj naravo varstveniki po zagotovilu direktorice JZ KPLB ge. Barbare Zupanc v Lipici, 28.10.2011, okoli 14. ure, trdijo, da asfalt ne sodi v krajinski park in da morajo torej tam biti luže in prah tudi na servisnih poteh ob avtocesti, železnic, pri pasjem zavetišču Gmajnice in še kje. Vsi koristniki stranske poti od Vrhnike, Blatne Brezovice, Bevk, Loga, Lukovice, Vnanjih Goric, Ljubljane in drugi pa zagotovo vemo, da so tudi urejene servisne poti odraz zdrave pameti in eden od temeljev sonaravnega sožitja in celostnega razvoja zavarovavnega območja v ravnovesju človeka s stvarstvom.

  • Share/Bookmark
31.10.2011 07:05


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !