Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Na oktobrski seji UO ŠKTD Lokvanj smo potrdili stroške rednega društvenega poslovanja kamor sodi tudi izdelava in posredovanje najrazličnejših dokumentov povezanih s prireditvami ob 44. Sosedovem dnevu in občinskem praznovanju, katere smo posredovali in objavljali znotraj in izven občine in tudi na velikih panojih. Skoraj 1000 € smo namenili za varnostno zavarovanje konj in društvenih prireditev. Za večjo varnost smo obnovili tudi največjo gugalnico na Otroškem igrišču Predale. Minka in Rado ob prvem predlaganju nista prijela zasluženih občinskih priznanj podobno, kot pokojni častni občan Srečko Pristavec tako, da ju podpiramo še naprej in bomo predloga še bolj utemeljili. Pri organizaciji Podokničarja smo imeli smolo z vremenom, a prestavitev ni bila mogoča.
Navkljub mnogim obveznostim in drugim težavam nam je uspelo izpeljati načrtovano in s tem še bolj utrditi jesenski urnik tudi za prihodnje leto. Ob tem se zahvaljujemo vsem dobrotnicam, dobrotnikom in partnerskim soorganizatorjem, ki delujejo znotraj naselja, kraja, občine, regije ali države.

Na področju prometne varnosti se članice in člani ŠKT Lokvanj zahvaljujemo za uresničitev naših prošenj glede podaljšanja linije mestnega avtobusa. Ob velikih uspehih naše občine pa si podobno, kot že vrsto let, še vedno srčno želimo, da bi čim prej odpravili tudi naslednje črne prometne točke:
1. PLOČNIK MED AVTOCESTO IN GOSTILNO KAVČIČ Potrebno bi bilo le prestaviti ograjo za 2 metra stran od asfalta in pohodno izravnati bankino.
2. PODALJŠANJE AVTOBUSNE POSTAJE PROTI ŽELEZNIŠKEM PREHODU, PRI JAPLJU V SMERI PODPEČI Pridobili bi obvozni pas mimo pogosto stoječih vozil, zavijajočih levo, ki za seboj ustvarjajo nevarne kolone na tirih. Prav bi tudi bilo, da bi zmanjšali otok sredi križišča in tako s posegoma omogočili pravilno levo zavijanje s Podpeške še daljšim avtobusom in kamionom.
3. KROŽIŠČE SREDI PODPEČI NAJ BO PO ZGLEDU KROŽIŠČA SREDI IGA Vedno več je pobud, tudi iz sosednjih občin, da bi ohranili in dejansko tudi namenili prometu čim več prometnih površin sredi Podpeči. Naj se torej ne ponovijo projektantske neumnosti križišč pri Poku, pri Japlu, pri GD Vnanje Gorice, obračališča na Jezeru in še kje. Tudi prehod za pešce pri bankomatu v Podpeči v ničemer ne ovira gradnje krožišča in bi zato lahko že bil obeležen.
4. AVTOBUSNO OBRAČALIŠČE PRI GD JEZERO Mnogi se še spominjate problemov, ki so jih imeli šoferji LPP, saj na po projektu zgrajenem obračališču niso mogli obrniti niti navadnega avtobusa. Sedaj, ko pripelje tudi preklopni avtobus pa bi bilo potrebno obračališče čim prej podaljšati tako, kot to spet predlagajo tudi šoferji sami.

Poučni izlet v dolino Kolpe V soboto 15.9.2011 smo se odpravili na strokovno ekskurzijo v Belo krajino, natančneje v Poljansko dolino ob Kolpi na Turistično kmetijo Majerle. Pot nas je vodila skozi kočevske gozdove in po dobri uri in pol vožnje smo prispeli v vas Dol, ki leži čisto zraven reke Kolpe. Ko smo prispeli v Dol, nam je Biserka Majerle predstavila turistično kmetijo, kaj se da počet, kako preživeti aktiven dopust in kaj kmalu je zadišalo po enolončnici in domači pogači. Po malici so sledili ogledi po Poljanski dolini ob Kolpi. Najprej smo se zapeljali v 8 km oddaljeno vasico Bilpa, kjer smo si ogledali staro kovačijo na vodni pogon, ki še obratuje. Kovač Rudi Verderber nam je demonstriral kako se kuje železo, povedal marsikaj zanimivega okoli kovačije in samega kraja. Ko smo tu končali ogled, smo se odpeljali v vas Predgrad, kjer nam je Boris Weiss povedal veliko o samem kraju, o graščini katera je bila v Predgradu, o sramotilnem stebru-prangerju. Nato smo si ogledali muzej, v katerem so bile razstavljene tamburice, oblačila folklorne skupine, s katerimi so nastopili leta 1908 na Dunaju. Nazadnje smo se še ustavili v Starem trgu ob Kolpi, kjer nam je župnik Jože Pavlakovič predstavil župnijo Stari trg ob Kolpi, povedal njeno zgodovino. Na koncu smo si še ogledali farno cerkev sv. Jožefa.
Po končanih ogledih smo se odpeljali nazaj na turistično kmetijo Majerle, kjer smo imeli kosilo, se zabavali ob zvokih harmonike. In ker je vsega lepega po navadi hitro konec, se je tudi ta ekskurzija hitro bližala h koncu. Tako smo se v večernih urah vrnili v Ljubljano, polni lepih vtisov, novih idej.

Miklavžev koncert, bo v petek 2. 12. ob 19. uri. 16 nastopajočih in plesišče bodo na odru, v dvorani bodo mize s stoli in samo stoli. Tako bodo tudi vstopnice dražje za sedišča pri mizah in cenejša samo sedišča. Zunaj bo kurišče in prilika za peko klobas, hrenovk, jabolk. Torej priložnost za prosto druženje. Karte in vse druge informacije so pri Katarini, na 051 329 900.
Drago Stanovnik

  • Share/Bookmark
19.10.2011 22:26


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !