Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Zadnji mesec smo doživeli v ŠKTD Lokvanj res veliko. Že v maju nas je prestrašila novica o nujnem operativnem posegu pri naši grabljici, ki pa se je dobro iztekel, saj je že pomagala na delovnem srečanju 28. maja in uspešno tekmovala na medobčinskem srečanju v Vrbljenju.

SLOVO OD USTANOVNEGA ČLANA SREČKA PRISTAVCA

Sredi dela nas je zapustil ustanovni član Srečko Pristavec in nas tako spet povezal med seboj v mislih o tem in novem svetu. Zadnjega maja smo skupaj s KS, PGD in občino pripravili žalno sejo in se po njej pogovorili o izpolnitvi Srečkovih želja, ki nam jih je predstavil 4. marca na občnem zboru. Dogovorili smo se tudi, da v imenu KD Krim, KD Barje, Slovenskega združenja rejcev konj pasme Posavec, Društva upokojencev – Podpeč Preserje, SLS,  ŠKTD Lokvanj in še nekaterih kot zadnji spregovorim na Srečkovem pogrebu nekaj tistega, kar pred tem še ne bi bilo povedanega.

Zato domačim izrekam veliko zahvalo, da ste Srečka razumeli, mu dovolili in mu pomagali prostovoljno delovati v skupno dobro. Tako je lahko bil ustanovni član v več društvih in v Slovenski kmečki zvezi – prvi pomladni stanki pred osamosvojitvijo naše domovine. Do zadnjega je opravljal pomembne zadolžitve v mnogih prostovoljnih organizacijah in dosegal odlične rezultate podobno kot pri furmanih in narodnih nošah, tudi na drugih področjih. Z ohranjanjem naravne in kulturne dediščine ter mnogimi drugimi rešitvami nas je Srečko povezoval preko vseh meja. Na podoben način je preoblikovana tudi Pristava. Tudi v ljudeh in krajih pod Krimom je pustil neizbrisno sled in trajen spomin. Srečko je vsem nam dal zgled in povabilo, da hitro in odločno posnemamo njegove kreposti,  saj nihče ne ve kdaj in kje se bo končala pot na tem svetu in bomo spet skupaj z njim v družbi naših prednikov.

Domačim izrekam iskreno sožalje, vsem pa želim obilo koraže in uspeha pri delu v skupno dobro, da ohranimo zanamcem, podobno kot je prenovljena Pristava, tudi našo domovino.

ČETRTA SEJA UO ŠKTD

Še pred zadnjimi pripravami na 5. srečanje barjanskih občin smo sklenilinili, da furmane v UO zastopa Janko Ambrožič, operativni vodja  je Janez Lipovec, častni predsednik sekcije je Ivan Novak in kroniko nadaljujem Drago Stanovnik. Tako, kot je slovo od Srečka ljubitelje konj, furmanov, noš in slovesnosti spodbudilo, bi moralo spodbuditi tudi furmane na Ljubljanici in v zraku, da se končno še tam prebije »krč«. Opreti se moramo nase, saj le kaj lahko pričakujemo od drugih, če so »gluhi in slepi« že pri preprostih večstoletnih pešpoteh.

V ŠKTD Lokvanj smo sami nasuli dva odseka varne poti iz Vnanjih Goric proti Gmajnicam in proti Gmajni.

Seveda kljub temu še vedno pričakujemo pomoč in sodelovanje z druge strani. Tudi zato smo na KS posredovali pobudo, da skupaj označimo varne bližnjice in se zahvalimo družinam za dovoljenje prehodov v preteklosti ter se priporočamo za dovoljenje tudi v naprej. Skupaj moramo poiskati rešitve na nevarnih odsekih, saj so tudi na tem področju, v vsaki KS še neizkoriščene možnosti. Za lažje razumevanje naj bo še odgovor na vprašanje kako naj pride mamica varno z vozičkom iz kraja v kraj? Na primer iz Jezera v Podpeč. V vsakem naselju še naprej spodbujamo tudi urejanje skupnih površin.

ČESTITKA ZA EKIPNO ZMAGO NA 5. SREČANJU BARJANSKIH OBČIN


Iskreno zahvalo zaslužite vse grabljice, narodne noše, furmani, kosci in vsi ki smo pri tem na katerikoli način sodelovali. Še posebej družina Lipovec z Jezera. Ekipna zmaga za našo občino, ki jo je dosegla ekipa ŠKTD Lokvanj, nam je dala novih moči, da bomo v prihodnje še bolj spodbujali varovanje naše naravne in kulturne dediščine, še zlasti pred navideznimi državnimi varuhi.

DELOVNO SODELOVANJE

Samoorganizirano sodelujemo z inšpekcijami in jim pomagamo pri odkivanju vedno novih zametkov črnih odlagališč, kot je na primer ta:

Vprašajmo se kako se počutimo, ko podobna onesnaževanja opazimo ob cesti ali na domačem vrtu?

ZAHVALA ZA SREDSTVA IN DOBRA ŽELJA

V imeu društva ŠKTD Lokvanj se zahvaljujem Občini Brezovica za na razpisu dodeljena sredstva in vsem želim obilo zdravja in poguma, da čim bolj KORISTNO PREŽIVIMO POLETNI ČAS 2011!

Drago Stanovnik, 15.6.2011

  • Share/Bookmark
15.06.2011 18:21


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !