Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Sredi dela nas je zapustil ustanovni član Srečko Pristavec in nas tako spet povezal med seboj v mislih o tem in novem svetu.

S strani KD Krim, KD Barje, Slovenskega združenja rejcev konj pasme Posavec, Društva upokojencev – Podpeč Preserje, SLS,  ŠKTD Lokvanj in še nekaterih sem naprošen, da zapišem nekaj besed.

Najprej izrekam domačim veliko zahvalo, da ste Srečka razumeli, mu dovolili in pomagali prostovoljno delovati v skupno dobro.

Tako je lahko bil ustanovni član v več društvih in v Kmečki zvezi – prvi pomladni stanki pred osamosvojitvijo naše domovine.

Do zadnjega je opravljal pomembne zadolžitve v mnogih prostovoljnih organizacijah in dosegal odlične rezultate podobno kot pri furmanih in narodnih nošah, tudi na drugih področjih.

Z ohranjanjem naravne in kulturne dediščine ter mnogimi drugimi rešitvami nas je Srečko povezoval preko vseh meja. Na podoben način je preoblikovana tudi Pristava.


Tudi v ljudeh in krajih pod Krimom je pustil neizbrisno sled in trajen spomin.

Srečko je vsem nam dal zgled in povabilo, da hitro in odločno posnemamo njegove kreposti,  saj nihče ne ve kdaj in kje se bo končala naša pot in bomo spet skupaj z njim in našimi predniki.

Ob tem slovesu izrekam domačim iskreno sožalje, vsem pa želim obilo koraže in uspeha pri delu v skupno dobro, da ohranimo zanamcem, podobno kot je prenovljena Pristava, tudi našo lepo domovino.

Pred leti smo ga prvič predlagali za častnega občana, vendar politična volja občinskega sveta še ni dozorela. Lansko leto smo ga predlagali ponovno. Tokrat ga je občinski svet imenoval za častnega občana. V nadaljevanju objavljam naš predlog, predvsem z namenom, da podobno, kot smo Srečka, vsepovsod pohvalimo in počastimo že še žive “heroje našega časa”.

PREDLOG ZA PODELITEV PRIZNANJA

ČASTNI OBČAN OBČINE BREZOVICA

Predlagatelji: ŠKTD Lokvanj ki ga zastopa Drago Stanovnik, Na Brce 27, 1351 Brezovica

Predlagani prejemnik: Srečko Pristavec Podpeč 39, 1352 Preserje

Vrsta priznanja: Častni občan Občine Brezovica

Obrazložitev:

Srečko Pristavec, rojen 9.6.1925 iz Podpeči 39, 1352 Preserje, je vsem dobro poznan in najzaslužnejši za dosedanji razvoj turizma, in prepoznavnost celostne krajine ne le na področju KS Podpeč Preserje in Občine Brezovica, pač pa tudi na širšem prostoru Ljubljanskega barja z zaledjem, saj predstavlja živo povezavo prostovoljnih aktivnosti od Borovnice in Iga ter Škofljice in Brezovice.

Prostovoljno daje v najem svoje površine in potenciale za vse oblike prostovoljnih organiziranosti gasilcev, upokojencev, turističnih, kmetijskih in drugih dejavnosti.

V družbenem prostoru je aktiven od nekdaj. Prav tako je vesten zbiralec starih predmetov s področja tehnike kmetovanja in obrti, katere rad predstavi vsakemu človeku, ki se ustavi na Pristavi v Podpeči. Že dolgo vrsto let vodi furmansko sekcijo in kljub svoji visoki starosti vse spodbuja k posnemanju.

Med njegova dela sodi tudi fotoreportaža: »Zbirka turistične dejavnosti društva Lokvanj«, ki zajema pomembnejše dogodke podkrimskega in barjanskega področja od leta 1968 do danes.

Podelitev priznanja »Častni občan Občine Brezovica« bi bila zahvala lokalne skupnosti človeku, za katerega velika večina ve, da na mnoge načine bogati celotno skupnost prav s svojo odprtostjo in gostoljubjem, izkazanim do vsakega človeka. Podelitev priznanja »Častni občan Občine Brezovica« bi bila tudi spodbuda k posnemanju vsem ljudem, saj vemo, da je s poimenovanjem Krajinskega parka Ljubljansko barje prav tovrstna oblika gostoljubja še kako potrebna.

Datum: 28. 8. 2010

V imenu predlagatelja: Drago Stanovnik 051 344 688

  • Share/Bookmark
3.06.2011 07:43


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !