Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

Brv v Podpeči, Švajcu in čez Drobtinko.

Na zadnjih dveh sejah UO ŠKTD Lokvanj, je pogovor spet »zaneslo« na osebno raven delovanja: Veliko raje kot sestankovanja in birokracijo imamo namreč delo v skupno dobro. Seveda pa se ob tem tudi zavedamo, da je potrebno celostno zadostiti društvenim zahtevam.

Marsikdo tudi v času, ko večina uživa, »prosi Boga«, da bi prireditev minila brez nesreče. Furmani na primer, imajo veliko stroškov s koji in opremo. Ob pravem času morajo biti na pravem mestu, ne glede na najrazličnejše nevarnosti, katerim so izpostavljeni. Podobno je seveda tudi na vseh drugih »skupnih« področjih. Zato tudi nimamo dovolj otroških igrišč saj lahko kdo pade iz gugalnice in podobno.

Pri tem pa ni posebne koristi tudi ne od pristojnih državnih služb, saj si raje »po pilatovsko univajo roke« in gledajo na lastno korist, seveda v škodo udeleženih. Med mnogimi takimi primeri je tudi brv čez Drobtinko, ki jo je okrajna inšpekcija 25.8.2005 nezakonito odpeljala. Uprava krajinskega parka bi gotovo pridobila na zaupanju med ljudmi, če bi uspela ponovno vzpostavitviti to večstoletno varno pot  naših dedkov in babic med Ljubljano in Podpečjo. In to ne le za kolesarje, pačpa tudi za furmane…

Zaradi zgoraj opisanega delu v skupno dobro, ne le na področju turizma, pač pa tudi na vseh drugih področjih, pogosto nasprotujejo že najbližji v domačem okolju.

Ob zaključku leta smo izdali nov koledar, ki ga delimo članicam in članom ter simpatizerjem in vsem, dokler ga ne zmanjka. Še naprej se bomo prizadevali za prepoznavnost, kamor sodijo tudi hišna in druga imena. Nadaljujemo z označevanjem varnih bližnic in poti v naravi. Kmalu pa bo dokončan tudi priročni zemljevid varnih poti s posodobljenim opisom naših krajev.

Prav tako si vedno želimo tudi sodelovanja, podobno, kot  smo skupaj s FS Rožmarin sredi decembra sodelovali tudi na TVS, v oddaji »Na zdravje«, saj je  vsako dobronamerno druženje vsem v oporo in korist. To se najlepše vidi tudi v vsaki družini, soseščini in v vsaki drugi skupnosti.

Še naprej vabimo, da vsak s svojo neškodljivo  drugačnostjo bogati skupnost. Prav tako pa je ponovno potrjena tudi pobuda, da vsak naredi največ trajno dobrega v svojem naselju in okolju, da se tako verjetnosti za nesreče čim bolj zmanjšajo. V spodbudo pri tem naj bo tudi nova brv v Podpeči, za katero se iskreno zahvaljemo družini Pristavec.

Na Štefanovo so letos naši furmani povaljeni na blagoslove v sosednje občine. Ljubiteljice in ljubitelji pohodov pa smo tudi povabljeni ob 8. uri na Log k Škandru, kjer bo maša v kapeli, potem pa se bomo odpravili na zimski pohod po občinski meji z Loga – po Brezovškem hribu do cerkve na Brezovici, kjer nas bodo pogostili s čajem in še čim.

Vsem, ki razumete opisana prizadevanja in na svoj način pomagate skupnosti se iskreno zahvaljujem in vam želim obilo blagoslova in čim več uspeha tudi v letu 2011. Januar pa tudi že 22. leto imenujemo tudi mesec pregleda opravljenega in novih načrtov….

Drago Stanovnik, v imenu ŠKTD Lokvanj in DzLb

Sliki: 1.  brvi: Pristava, Švajc in Drobtinka

2. voščilo iz studia RTV SLO (Rožmarin in Lokvanj)

  • Share/Bookmark
15.12.2010 17:35


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !