Osrednje bistvo Ljubljanskega barja

HIŠNO IME JE VREDNOTA, KI NAS POVEZUJE Z NAŠIMI PREDNIKI IN ZAGOTAVLJA VARNO PREŽIVETJE NAM IN NAŠIM ZANAMCEM!

Zgoraj zapisane modrosti se še posebej zavedamo na Brcih od leta 1992 in v Vnanjih Goricah od leta 1994, saj smo že takrat na pročelja hiš pritrdili unikatna v les vrezana hišna imena, ki krasijo staro vaško jedro še danes.

http://www.brezovica.si/?m=pages&id=40

V naslednjih letih se je dober glas širil naprej po Občini Brezovica tako, da je že v vsakem kraju na domačiji hišno ime ali v značilni Ašičevi pisavi napisana pozdravna vstopna tabla.

Na Gorenji in Dolenji Brezovici, proti Rakitni pa so hišna imena praviloma na vseh pročeljih. http://www.brezovica.si/?m=pages&id=42

V les vrezano hišno ime je vedno pogostejše tudi v sosednjih občinah. Tako imajo hišna imena tudi vse domačije v vasi Osredek nad Cerknico.

Zakaj si podobnega unikatnega darila ne bi omislili tudi vi, in na podoben način razveselili svoje sorodnike, sodelavce, prijatelje ali znance?

Če se vam zdi torej stvar zanimiva, pokličite na 051 344 688 ali pošljite sporočilo na elektronski naslov: sdrago@siol.net

Hišno ime seveda ni le kos lesa, pač pa priznana kulturna dediščina, ki nas spodbuja, da se poglobimo v smisel življenja in modrosti, ki so pomagale najti najboljšo pot že našim prednikom in pomagajo tudi nam, pod pogojem, da jih dovolj poznamo in cenimo. Pridobljene izkušnje od leta 1976 dalje so garancija, da ima to področje magično moč, ki premaga vse družinske preizkušnje, seveda pod pogojem, da hočemo vsi slediti vrednoti lastne družine in rodbine.

V nadaljevanju pa objavljam odlomek iz lastne diplomske naloge:

Čut za vsem koristno razumevanje življenja in oblikovanje pravilnega odločanja, torej za skupnost in kolektiv, se oblikuje v otroku že od rojstva dalje.  Najpomembnejša je vloga obeh staršev. Pozneje so staršem v oporo pri vzgoji še drugi notranji in zunanji vplivi. Če je torej otrok že v otroštvu vključen v prostovoljne: kulturne, športne, humanitarne in podobne organizacije in če vidi praktične pozitivne posledice vključenosti tudi pri starših in drugih družinskih članih, bo lažje razumel lastno okolje in ga primerjal z drugimi v obliki timskega sodelovanja.

Nasprotje temu je otrok, ki živi v okolju, kjer od starejših sliši le negativne kritike, tekmovalni prezir, egoistični pohlep, samohvalo, trenja med ljudmi v življenjskem in delovnem okolju, kar vodi v izključevanje in spotikanje.

Kvaliteta družine, družbe in okolja je odvisna od tako oddanega prevladujočega pozitivnega ali negativnega. Zaradi zgoraj opisanih vplivov je vsak človek, če to sam sprejme ali ne, socialno bitje in nenadomestljivi del skupnosti. Seveda skupnost ali organizacija preživi tudi brez posameznikov, vendar to pomeni da je neaktiven človek za širšo skupnost kot mrtev, oziroma ji je v breme in ne v korist.
Podobno, kot je vsak človek od rojstva dalje član svoje družine je vpet tudi v družbo. Z načinom življenja in z delom vpliva na kvaliteto medsebojne  povezanosti. Ta komunikacijska prevodnost med ljudmi in skupnostmi na vseh relacijah ter nivojih družbe vpliva na medsebojno zaupanje, ki deluje kot mreža, v kateri je vozlišče vsak človek. Pogosto tudi v več vlogah,  kot posameznik, ali sestavni del posamezne skupnosti. Več ko je aktivnih vozlišč, gostejša  in močnejša je mreža.  Vsak človek ima tudi svoje talente. Na razvoj teh pa vpliva tudi klima v družini in v družbi kjer živi.

Vsem vam želim, da bi bila klima v vaši družini in soseščini za vse ugodna in da bi teh nekaj, nam odmerjenih trenutkov večnosti preživeli v medsebojnem sožitju.

Drago Stanovnik    051 344 688

BRCE – Vnanje Gorice

Na Brce 27

1351 Brezovica

  • Share/Bookmark
9.12.2010 08:11


 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !